Ook dit jaar slaan het Nederlands Openluchtmuseum en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) de handen weer ineen. Zij hebben 5 immaterieel erfgoed-groepen met een gevarieerd aanbod uitgenodigd om zichzelf op 1 dag te presenteren in het museum.

Op 19 augustus presenteren Indisch koken en de Indische rijsttafeltraditie zich samen met Het slurpen van papeda.

 

 

 

 

Lees ook de blog Aan tafel op de website Zuiderweg Erfgoed.

 

Wat eten we vandaag?

Op het Indisch achtererf en in de Molukse barak maak je kennis met de Indische en Molukse keuken.

Meer weten over de Indische rijsttafel en Indisch koken? Dat kan op het Indisch achtererf. Er is een Indische keukenquiz, een digitale presentatie, je eet nasi goreng uit een bananenblad en je kan meezingen met Indische liedjes.

 

Indisch achtererf

 

In de Molukse barak leer je papeda maken en proeven met de Molukse papeda-kok, Ongen Matital. Papeda eet je niet met mes en vork, maar slurp je uit een kom.

 

Molukse barak

 

Indisch achterf – Kennismaken met de Indische culinaire cultuur

  • Doe mee aan de Indische culinaire quiz en win een (smakelijke) prijs
  • Bekijk de digitale presentatie over de Indische eetcultuur
  • Eet nasi goreng uit een bananenblad
  • Alles muzikaal opgediend door Selection

Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur

 

Lees ook de blog Aan tafel op de website Zuiderweg Erfgoed

 

 

Loop ook eens naar binnen en zie hoe vroeger een Indische woonkamer eruit zag.

 

 

Of neem eens een kijkje in de keuken

 

 

In de pondok wordt op 19 augustus Indische eten klaargemaakt. Ook voor jou! Gratis!

 

 

Over Stichting Indisch Erfgoed (SIE)

Stichting Indisch Erfgoed (SIE) in Apeldoorn is makelaar in Indisch Erfgoed. SIE stelt zich ten doel de culturele erfenis van het voormalig Nederlands-Indië te behouden, er bekendheid aan te geven en verder te ontwikkelen voor de huidige en volgende generaties. SIE heeft samenwerkingsverbanden met organisaties in Nederland, Indonesië en buitenland op het gebied van cultureel Indisch erfgoed.

 

Over Samenwerking Erfgoed Indisch Rijsttafel (SER)

Samenwerking Erfgoed Indische Rijsttafel (SER) was een initiatief van kunstenaar Jan van Aken uit liefde voor de rijsttafel. Samen met historicus Humphrey de la Croix heeft hij in 2016 de Indische rijsttafel voorgedragen voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Door de samenwerking met SIE werd Indisch koken toegevoegd aan de Indische rijsttafeltraditie. Op 12 november 2022 werd hun gezamenlijk borgingsproject van Indisch koken en de Indische rijsttafel traditie bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

Samenwerking SIE en SER

SER en SIE trekken nu samen op om het erfgoed van Indisch koken en de Indische rijsttafel als traditie levend te houden en te behouden voor de toekomst. Ze doen dat met activiteiten zoals kookworkshops, lezingen, publicaties, uitwisseling van recepten en nog veel meer.

 

Foto Cojan van Toor

 

Samenwerking met Nederlands Openluchtmuseum

De kennismaking met de Indische culinaire cultuur op 19 augustus is een samenwerkingsproject van de Stichting Indisch Erfgoed (SIE) en Samenwerking Erfgoed Indische Rijsttafel (SER) met de vrijwilligers van het Indisch achtererf.

 

Molukse barak – Papeda slurpen

  • Doe mee met een wedstrijd Papeda slurpen
  • Luister naar muziek door duo RoHa
  • Dans mee met Tifa-groep totobuang onder leiding van Chris Muskita
  • Geniet van de muziek door zanger Roy Tuhumury

 

Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur

 

Foto Djodjie Rinsampessy

 

Het programma in de Molukse barak is georganiseerd door medewerkers van het Nederlands Openluchtmuseum.

 

Op 4 maart 2023 werd de borgingsaanvraag Het slurpen van papeda van Elias Rinsampessy van de Stichting Muhabbat bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

Foto Adrienne Zuiderweg

 

Tip: Ga op 19 augustus eens kijken op zowel op het Indisch achtererf als in de Molukse barak!

 

 

Zie ook op de websites van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en het Nederlands Openluchtmuseum.

 

 

#Indischeculinairegeschiedenis #papeda #openluchtmuseum #kenniscentrumimmaterieelerfgoed

 

Heb je vragen of wil je meer weten? Vul dan het onderstaand contactformulier in en druk op de knop verzenden. Wij beantwoorden je vraag.

 

 

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn